Brain research center
Brain Research Center Den Bosch is een onderzoekscentrum gespecialiseerd in klinisch onderzoek met nieuwe medicijnen tegen alzheimer en andere hersenziekten. De missie van het Brain Research Center is ‘alle hersenziekten de wereld uit’. Het Brain Research Center werkt hierin onder meer nauw samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Een nieuw medicijn doorloopt, na de ontwikkeling in het onderzoekslaboratorium, een lang en zorgvuldig proces voordat het op grote schaal aan patiënten wordt voorgeschreven. Een belangrijke stap in dit proces is het onderzoeken van de effecten van het nieuwe medicijn bij patiënten. Hierbij worden de veiligheid en werkzaamheid onderzocht. De Medisch Ethische Toetsingscommissie en de overheid moeten toestemming geven voor medicijnonderzoeken.
Patiënten melden zich op eigen initiatief bij het Brain Research Center of worden doorverwezen door de behandelend arts. Na een kennismaking bepaalt de potentiële deelnemer samen met de medewerkers van het Brain Research Center of deelname mogelijk en zinvol is. Deelnemers worden behandeld met het nieuwe medicijn of met een placebo (niet-actief medicijn). Een onderzoek duurt tussen de 6 en 24 maanden. Tijdens het onderzoek worden de deelnemer en zijn of haar mantelzorger ondersteund door het team van specialisten (neuroloog, studiecoördinatoren, onderzoeksartsen en neuropsychologen). Deelname is vaak al mogelijk voordat de diagnose dementie is gesteld.